Meyve ve Sebze Yıkarken Arıtılmış Suyun Önemi
Günlük işlerimizde sıklıkla kullandığımız suyun temiz olması hayatımızı nasıl etkiliyor düşündünüz mü? Sadece içmek için değil yemek hazırlarken, pişirirken veya sebze ve meyvelerimizi yıkarken tükettiğimiz suyun temizliği aklımıza takılan önemli bir soru.
Şebeke Suyunun Etkisi
Evlerimizde genellikle şebeke suyu kullanıyoruz. Birçoğumuz içmek, çay, kahve ve yemek yapmak için içme suyu tercih ederken, masrafsız ve kolay olması sebebiyle sebze-meyvelerimizi şebeke suyuyla yıkayabiliyoruz. İçtiğimiz suyun yanında tükettiğimiz sebze- meyvelerde de bakteri ve tarım ilacı gibi sağlığımıza zararlı canlılar ve maddelere rastlayabiliyoruz.
Kullandığımız suyun temizliğine güvenemediğimizde meyve- sebzelerimizi sirkeli suda uzun süre bekletmek de geliştirdiğimiz alternatif yöntemlerden biri. Ancak sirkeli su yoğun müdahalelerden geçmiş sebze- meyvelerin temizlenmesi için yeterli olmayabiliyor. Bu durumlarda meyve-sebzelerimizi arındırma ve temiz su ile yıkama işlemi daha fazla önem kazanıyor.
Paketli içme sularının yıkama işlemi için pek pratik bir seçenek olduğu söylenemez ve masrafıyla da dezavantajlı. Su arıtma cihazları ise, musluğunuzdan kolayca temiz ve taze içme suyu sağlama konusunda en iyi alternatiflerden biri.
Besin Değerini Koruyan Meyve ve Sebzeler
Özenle seçilen meyve ve sebzelerin besin değerlerini kaybetmeden tüketilmesi tavsiye edilir. Meyve- sebzelerinizi yıkarken kullandığınız temiz içme suyu tükettiğiniz besinin tadını ve kalitesini önemli ölçüde etkiliyor.
Her meyvenin ve sebzenin farklı bir yıkanma şekli var ancak buradaki püf nokta temiz su. İster yapraklı sebze, ister kabuklu meyve olsun, bol temiz suyla yıkanan besinler değerini de koruyor. Musluktan akan suyun temizliği yediğiniz meyvenin ve yaptığınız yemeğin lezzetinde de değişim yaratıyor.