Su Arıtma Cihazı Kullanarak Evde Su Tasarrufu Nasıl Sağlanır?
Hepimizin bildiği gibi temiz su kaynaklarımızın tükenmek üzere olması büyük bir sorun.. Güvenilir içme ve kullanma suyuna erişim, insan sağlığı ve özellikle de çocuklar için bir lüks değil, temel bir ihtiyaçtır. Kentlerde gerçekleşen nüfus artışına bağlı olarak su talebi arttığı gibi bu durum temiz içme suyu kaynakları üzerinde baskı oluşturuyor. Bu riski azaltmanın yolu, mevcut kaynakların verimli kullanılmasından ve suyun yönetilmesinden geçiyor. Bunun önüne geçmek için de hepimize çeşitli görevler düşüyor.
Her şeyden önce su tasarrufu yapmaya mutfaktan başlayın. Evde tüketilen suyun önemli bir bölümünün mutfakta tüketildiği hesaba katıldığında, bazı konulara dikkat ederek mutfakta oldukça ciddi miktarlarda su tasarrufu yapmanın mümkün olduğunu görebiliriz. Bazen masum gözüken su tüketimi bile tonlarca su israfına neden oluyor.
Dakikada bir damla su sızdıran bir musluğun yılda boşa akıttığı su miktarı 12.500 litreye denk geliyor. Evde bilinçli bir şekilde yapacağınız su tüketiminin hem yaşadığımız gezegene hem de ev ekonomimize sağlayacağı faydaları unutmamalıyız. Mutfakta su tasarrufu için yapmamız gereken birkaç basit kural var;
Bulaşıkları elde yıkamak, günde ortalama 100 litre suyun boşa akmasına neden olur. Bulaşıklar makinede yıkandığında ise sadece 12 litre su tüketilir. Benzer şekilde meyve-sebzeleri akan musluğun altında yıkamak yılda 18 ton suyun israf edilmesine yol açar. Meyve sebzelerinizi akan suda yıkamak yerine sirkeli su dolu kaplarda bekleterek ve bulaşıklarınızı makinede yıkayarak su tüketimini azaltabilirsiniz.
Bulaşıklarınızı elle veya bulaşık makinesinde yıkamadan önce su dolu kapta ıslatıp, kirlerinden arındırınız. Bulaşıkları akan musluk suyu ile yıkamayınız. Deterjanlı su ile bulaşıkların kirlerini çıkardıktan sonra musluğu yavaşça açarak çalkalama ve durulama yapınız.
Musluk suyu ile kaplarınızı durulamayınız. Böylece günce 30-60 litre su tasarruf edilmiş olur.
Düşük akımlı musluk kullanınız. Normal musluklarda dakikada 8-27 litre su tüketilirken, düşük akımlı musluk kullanarak su tüketimini yarı yarıya düşürülebilirsiniz.
Muslukların su damlatmasını önleyiniz. Dakikada 50-100 damla su akıtan bir musluktan, ayda 750-1500 litre suyun ziyan edildiğini unutmayınız.
Şişelenmiş su yerine arıtma sistemi kullanmak da evinizde yapabileceğiniz ancak endüstriyel alanda gerçekleşen su kullanımını engelleyici bir önlem çünkü 1 litrelik şişelenmiş su için yaklaşık 17 litre su tüketiliyor. Bu 17 litre suyun %61’i plastik hammadde üretimde, %16’sı işlenme, %17’si enerji ve sadece %6’sı içtiğimiz su olarak tüketiliyor.
Evlerde, iş yerlerinde ve endüstriyel alanlarda su arıtma sistemleri kullanılması, su tasarrufu sağlanabilecek bir diğer nokta olarak dikkat çekiyor. Su arıtma sistemleri, suyun en verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Hem de dışarıdan sipariş ettiğimiz içme suyu maliyetini düşürüp, kâr etmemizi sağlar. Yine de su arıtma sistemleri kullanırken dikkat etmemiz gereken koşullar var;
Kullandığınız su arıtma cihazının üreticisinin deneyimli bir firma olması,
Ürünün kalitesi,
Düzenli filtre değişimi ve bakım için yetkili servis desteği.