UV Işığının Koronavirüs Üzerindeki Etkisi Nedir ve Koronavirüsü Öldürür Mü?
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını herkes için tehdit olmaya devam ederken, akıllara takılan sorular da çoğalmaya başladı.
UV ışığı, virüs ve bakterilerin DNA‘sını bozar. Her ne kadar virüs ve bakterilerden kurtulmamıza fayda sağlayan UV ışığı, zararlı etkileri sebebiyle doğrudan ev kullanımı için uygun değildir. Buna karşın hastanelerde yüksek risk gruplarına giren hastaların odalarında veya ameliyathanelerde ortamı sterilize etmek için kullanılıyor. UV ışığı açık alanlarda kullanılamadığı gibi kullanılacak sistemin uzmanlar ve sağlık profesyonellerinin kontrolü olmadan uygulanmaması gerekiyor.
Dezenfeksiyon amacıyla yaygın olarak kullanılan bir başka UV ışığı ´UV-C (Ultraviyole C)´ ise en zararlı UV radyasyon türü olarak biliniyor. Mikrop öldürücü olarak da bilinen UV-C, elektromanyetik tayfta X ışınlarına en yakın bölgede yer alır.
Bunun yanı sıra sterilize ve dezenfekte etme özelliği ile bilinen UV-C, yaklaşık 260 mm. dalga boyundadır. İnsansız ortamlardaki eşyaların üzerinde olan ve havada bulunan virüs, bakteri, spor, akar gibi zararlıları öldürür. Bu sebeple koronavirüs üzerinde de etkili olabileceği öngörülüyor.
Buna karşın Dünya Sağlık Örgütü, mor ötesi (ultraviyole) dezenfekte lambalarının ellerde ve vücudun diğer bölgelerinde tahrişe neden olabileceğini, bu sebeple de kullanımının belirli kontrollere tabi tutulması gerektiğini ifade ediyor.
Ultraviyole ışınları, suyunuzun koruma kalkanı…
İçtiğimiz suların temiz ve sağlıklı olması da bu dönemde her zamankinden fazla önem taşıyor. Sosyal teması en aza indirmeye çalıştığımız bu günlerde, dışarıdan paketli su almak ya da damacana siparişi hijyen konusunda ayrıca endişeye neden oluyor. Musluktan akan su ise beklentileri karşılamayınca, su arıtma cihazları devreye giriyor.